Borgmesteren rev den første bygning ned på hospitalsgrunden

Torsdag den 13. oktober blev den første bygning på Hospitalsgrunden revet ned af borgmester Morten Slotved. Det var farvel til en lokalhistorisk æra og starten på en ny udvikling. "Jeg gør det både med respekt over for den æra, vi siger farvel til, men især med stolthed og forventning til de kommende år, hvor noget nyt vil vokse frem," sagde borgmesteren inden han satte sig op i nedrivningsmaskinen.

Nedrivning 13 oktober

Der var pølser og kakaomælk til alle, der var mødt op til nedrivningen af den første bygning på Hospitalsgrunden.  Det var borgmester Morten Slotved, der gav bygningen de første stød med grabben og på festlig vis skød den kommende nedrivningsproces i gang. Det er planen, at området skal blive et attraktivt boligområde.

Her kan du læse Morten Slotveds tale, som blev holdt den 13. oktober 2016 ved nedrivningen.

"Kære alle
Velkommen til alle.

Hørsholm Hospital, Hørsholm Sygehus, Usserød Sygehus, som området bl.a. har heddet gennem tiderne, er noget helt specielt for mange Hørsholm-borgere og rummer minder – både glade som en barnefødsel og måske også mere alvorlige.

I dag er vi her for at sige farvel til et stykke Hørsholm-historie, når vi nu begynder at rive bygningerne ned. Der har været hospital på denne grund siden 1700-tallet og området har været arbejdsplads og hospital for mange.

I 2011 blev Hørsholm Hospital lukket, og funktionerne på hospitalet flyttede overvejende til Hillerød og Gentofte hospitaler.

Den 1. oktober 2015 købte Hørsholm Kommune grunden, og det er en kæmpestor glæde for mig at stå her i dag. Når vi om lidt vælter den første mur, bliver det meget konkret, at vi siger farvel til et stykke lokalhistorie, og nu kigger frem mod det nye.
Det er godt et år siden, at Hørsholm Kommune blev ejer af denne uslebne diamant, af denne helt særligt grund, som vil udvikle sig til at blive et attraktivt boligområde, for både nuværende og kommende Hørsholm-borgere.

Fra vores første dag som ejere, har Hørsholm Kommune arbejdet dedikeret på at finde frem til de bedste løsninger for grunden. Der har været et grundigt visionsarbejde i Kommunalbestyrelsen, og vi har haft nogle fantastiske, velbesøgte og inspirerende dialogmøder med borgerne undervejs, der har kvalificeret projektet. Det er tydeligt at mærke, at ambitionerne er i orden hos alle med interesse for grunden. Vi vil alle det bedste for dette område.

Det her skal være et vartegn for kommunen. Vi vil have nye boformer og attraktiv arkitektur, der tiltrækker mennesker, som ønsker trivsel og muligheder i et internationalt orienteret miljø – med Øresund og natur i forhaven og København lige om hjørnet.

Vi har bedt tre teams, med nogle af Nordeuropas bedste arkitekter om bord, til at komme med tre bud på, hvordan grunden kan forme sig. Hørsholm Kommune arbejder lige nu med forslagene og med de kommentarer, der er kommet ind undervejs – bl.a. også fra borgere og øvrige interessenter. Vi har muligheden for at plukke det bedste fra alle tre forslag, og vi kan kombinere tanker og ideer på kryds og tværs. Det giver os en stor frihed og kvalitet i den endelige udviklingsplan for området. Vi regner med at kunne vedtage planen for området i løbet af foråret 2017.

I dag har jeg fået fornøjelsen og æren af give disse gamle og halvgamle bygninger det første stød. Om lidt vil jeg sætte mig op i en CAT-nedrivningsmaskine. Bygningen, som skal have det første stød, er den gamle patologiske afdeling og sterilcentral, hvor der blev foretaget analyser af prøver og sørget for sterilt udstyr til operationer. Bygningen er opført i 1986.

Alt hvad I ser omkring jer skal ned – eller næsten alt. Vi ønsker nemlig i videst muligt omfang at bevare den smukke beplantning og træerne, ligesom vi lader de allerældste bygninger fra 1896 stå. Her afventer vi den endelige udviklingsplan, hvor det bliver besluttet om bygningerne bliver stående eller noget andet kommer til.

Tak til alle, som er mødt frem i dag. Jeg er så glad for, at vi i Hørsholm Kommune kan dele denne milepæl med så mange.

Nu vil jeg sætte mig op i nedrivningsmaskinen. Jeg gør det både med respekt over for den æra, vi siger farvel til, men især med stolthed og forventning til de kommende år, hvor noget nyt vil vokse frem. Jeg håber, at mange, ligesom jeg, ser frem til, at området begynder at tage form. Jeg glæder mig til at gå tur her om nogle år, se børn og deres familier lege, nyde noget bemærkelsesværdig og indbydende arkitektur og vide at stedet kommer til at være del af en positiv udvikling for byen.

Det er en stor dag. En lokalhistorisk dag. Jeg synes, der er grund til at sige tillykke til os alle sammen og glæde os over, at vi er kommet så langt på 1 år.

Alt mulig held og lykke med den kommende nedrivning."